Γράφοντας το πρώτο μας php script

Η php είναι μία γλώσσα προγραμματισμού η οποία έχει σχεδιαστεί για την δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων.Στο συγκεκριμένο tutorial θα δούμε το πως μπορούμε να εμφανίσουμε την ημερομηνία και την ώρα στην ιστοσελίδα μας γράφοντας το πρώτο μας php script.

Για να μπορούμε να τεστάρουμε τον κώδικα μας τοπικά θα πρέπει να έχουμε στήσει Apache server στον υπολογιστή μας καθώς και την php τα οποία μπορούμε να τα βρούμε από τα παρακάτω sites.

http://httpd.apache.org/download.cgi

http://www.php.net/downloads.php

Εμφανίζοντας την ώρα και την ημερομηνία του συστήματος

Εφόσον έχουμε στήσει τον Apache και η php τρέχει κανονικά στο σύστημα μας τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αρχείο στο σημειωματάρειο,να γράψουμε τον ακόλουθο κώδικα,να το σώσουμε με την ονομασία time.php και να το βάλουμε μέσα στον φάκελο του Apache που έχει την ονομασία htdocs.

Κώδικας:

Η ώρα είναι
<?php echo date(‘H:i:s’);?>
και η ημερομηνία είναι
<?php echo date(‘j F Y’);?>

Η εντολή echo

Η εντολή αυτήν χρησιμοποιείται για να στείλει κάποιο output (αποτέλεσμα) στον browser.Όπως βλέπουμε και στον παραπάνω κώδικα χρησιμοποιείται η εντολή echo για να εμφανίσει το αποτέλεσμα της εντολής date δηλαδή την ημερομηνία και την ώρα χρησιμοποιώντας κάποιες συγκεκριμένες μεταβλητές.

Μέσα στα » « περιέχονται τα μη δυναμικά στοιχεία που θέλουμε να εμφανίζονται στην σελίδα.Να προσθέσουμε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μονά ‘ ‘ είτε διπλά » ».

Παράδειγμα:

echo »Η ώρα είναι » ;

echo ‘Η ώρα είναι ‘ ;

Το κενό μεταξύ του κειμένου και των » χρησιμοποιείται για να εξασφαλίσουμε ότι η ώρα και η ημερονία θα εμφανιστούν με κάποιο διάστημα μεταξύ τους ούτως ώστε να είναι πιο εμφανίσημο στο browser.

Χρησιμοποιώντας σχόλια στο script μας

Ένας άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι ο κώδικας που θα γράψουμε θα είναι εύκολος να διαβαστεί και από εμάς αλλά και από τρίτους είναι με την εισαγωγή σχολίων στον κώδικα.Υπάρχουν 3 τρόποι για να βάλουμε σχόλια σε ένα php script.

  1. Βάζοντας //
  2. Βάζοντας # και
  3. /* … */

Οτιδήποτε γράψουμε λοιπόν πίσω από τα //, το # και ενδιάμεσα από το /*…*/ θα αγνοηθεί από την php.

Παράδειγμα:

<?php
/* time.php
   Αυτό το script εμφανίζει την τρέχουσα ημερομηνία
   και την ώρα στον web browser
*/

echo «Η ώρα είναι «;
echo date(‘H:i:s’);  // ώρα, λεπτά, δευτερόλεπτα

echo » και η ημερομηνία είναι «;
echo date(‘j F Y’);  // ημέρα, μήνας, χρόνος
?>

Στο παράδειγμα βλέπουμε ότι περιλαμβάνεται στα σχόλια το όνομα του αρχείου,μία μικρή περιγραφή για το τι κάνει το script όπως επίσης και το τι θα εμφανίσει η εντολή date.

Το αποτέλεσμα στον browser:

time

 

Γνωρίζουμε πλέον πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εντολή echo για να εμφανίσουμε το αποτέλεσμα κάποιας εντολής και πως να βάλουμε σχόλια στον κώδικα μας.Αυτά είναι τα πρώτα βασικά πράγματα που πρέπει κάποιος να μάθει αν θέλει να ασχοληθεί με την php.

2 Σχόλια to “Γράφοντας το πρώτο μας php script”

  1. Ωραία εισαγωγή. Επειδή δεν έχω ιδέα από php και apache, είναι εύκολες οι ρυθμίσεις του Apache server και αν αποτελεί πρόβλημα ασφάλειας(sto pc) το να έχεις Apache server(απλά για να μάθεις πχ PHP).

  2. Σωτήρη εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα που διαθέτεις.Για παράδειγμα σε Windows XP είναι λίγο πιο εύκολο το στήσιμο από ότι στα Vista και αυτό λόγω του UAC των Vista που απαιτεί κάποιες ρυθμίσεις παραπάνω για να δουλέψει σωστά ο Apache.

    Όσο για την ασφάλεια δεν νομίζω ότι έχεις να φοβηθείς κάτι εφόσον είναι μόνο για testing.Αν έχεις και κάποιο Firewall ακόμα καλύτερα βέβαια.Σε κάθε περίπτωση θεωρώ δύσκολο να καθήσει κάποιος να σε σκανάρει,να βρει ότι τρέχεις Apache και να βρει και τελευταίο exploit του.

    Εξάλλου μπορείς όταν δεν θέλεις να σταματάς τον Apache από το να τρέχει.Έχει επιλογές start-stop κτλ.Οπότε όταν δεν το χρειάζεσαι την κλείνεις την τρύπα,κλείνοντας την υπηρεσία. 😉

    Αν έχεις κάποιο πρόβλημα με τις ρυθμίσεις πάντως μπορείς να κάνεις ένα ακόμα σχόλιο εδώ να το λύσουμε. 🙂

Σχολιάστε