Συμβουλές για ένα επιτυχημένο blog

Τα καλύτερα blogs κατά γενική ομολογία είναι αυτά που έχουν συγγραφείς που είναι παθιασμένοι και αφοσιωμένοι με την σελίδα τους.Ένα blog για να μπορέσει να γίνει επιτυχημένο χρειάζεται να εκπληρώνει τις ακόλουθες παραμέτρους:

1)Να ανανεώνεται αρκετά συχνά

2)Να έχει πολύ καλό περιεχόμενο

3)Να είναι χρήσιμο στους αναγνώστες του

Το να καταλάβουμε το πως αυτές οι 3 παράμετροι συνδοιάζονται μεταξύ τους είναι ουσιώδες για να μην έχουμε απλώς ένα καλό blog αλλά ένα σπουδαίο.

Αφοσίωση στο περιεχόμενο του blog

Ένα από τα βασικά κλειδιά για ένα καλό blog είναι ότι ο κάτοχος του θα πρέπει να παρέχει στο κοινό του πληροφορίες που να αξίζουν και να δημιουργεί τέτοιο περιεχόμενο που θα κάνει τους αναγνώστες του να ξαναγυρίσουν στο blog.

Αφοσίωση στο περιεχόμενο του blog σημαίνει ότι το posting θα γίνει ένα μέρος της ζωής του blogger.Σημαίνει επίσης ότι σαν bloggers θα πρέπει συνέχεια να ψάχνουμε για θέματα στα οποία μπορούμε να γράψουμε και τα οποία θα έχουν και κάποιο αντίκτυπο στους αναγνώστες μας.

Συχνά στην μπλογκόσφαιρα βλέπουμε πολλά blogs τα οποία ουσιαστικά επαναλαμβάνουν συνέχεια θέματα άλλων ή αντιγράφουν νέα από μεγάλα ειδησεογραφικά portals.Αν λοιπόν το να παρέχουμε στους αναγνώστες μας καλό περιεχόμενο είναι η πόρτα προς την επιτυχία του blog τότε το κλειδί της πόρτας είναι να δημιουργούμε κάτι νέο,κάτι που δεν υπάρχει ήδη.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μην ‘’αναμασάμε’’ τα ίδια πράγματα αλλά να δημιουργούμε περιεχόμενο με βάση την δική μας προσωπική εμπειρία και γνώση και είναι σίγουρο ότι αυτό το περιεχόμενο θα είναι κάτι αυθεντικό,κάτι καινούργιο και κάτι που θα μας προσδιορίζει και σαν συντάκτες.

Ποστάρουμε για τους αναγνώστες μας

Το να κατανοούμε τι θέλει το κοινό μας ή τι περιμένει από εμάς να του δώσουμε και γράφοντας για αυτά ακριβώς που θέλει και θα του φανούν χρήσιμα είναι μία πολύ καλή ιδέα.Αυτήν εξάλλου είναι και μία στρατηγική που χρησιμοποιούν οι εφημερίδες αλλά είναι και κάτι που σίγουρα θα αυξήσει τους αναγνώστες μας.

Ο κάθε blogger έχει στην κατοχή του ένα πολύ δυνατό εργαλείο και το οποίο είναι τα σχόλια.Τα σχόλια μπορούν να γίνουν οδηγός για μελλοντικά άρθρα,καθώς μπορεί να περιέχουν προτάσεις,κριτική και επισημάνσεις.Ακόμα και αν υπάρχουν αναγνώστες που δεν σχολιάζουν στο blog μας,μπορεί να σχολιάζουν στο blog τους για εμάς οπότε μέσω των search engines μπορούμε εύκολα να ανακαλύψουμε τι λένε για τα post μας.

Επίσης ένα άλλο σημαντικό εργαλείο στα χέρια του blogger είναι ότι μπορεί να βλέπει τον αριθμό των views του κάθε άρθρου του και έτσι να βγάλει κάποια συμπεράσματα για το τι μπορεί να άρεσε στον αναγνώστη ούτως ώστε να γράψει κάτι στο μέλλον που να είναι παρόμοιας αξίας.

Ωστόσο όσο σημαντικά και να είναι τα σχόλια και αυτά τα στοιχεία δεν θα πρέπει το blog μας να καθοδηγήται από αυτά.Τα σχόλια είναι απλώς ένας παράγοντας σε ένα blog.Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε καλές ιδέες,στυλ και να είμαστε ο εαυτός μας.

Ποστάρουμε συχνά

Οι πιο έμπειροι κάτοχοι blogs ξέρουνε ότι όσο πιο συχνά ποστάρουνε τόσο περισσότερη κίνηση έχει.Ένας από τους λόγους για αυτό είναι ότι το Google αντιλαμβάνεται το πόσο συχνά ενημερώνεται μια ιστοσελίδα και έτσι αποκτάει υψηλότερο rank.Ένα blog που έχει πολλά posts μέσα σε μία μέρα θα έχει υψηλότερη θέση από κάποιο άλλο που ενημερώνεται μία φορά την εβδομάδα.

Το Google επίσης εστιάζει την προσοχή του στην γραμμή subject (θέμα) του post μας.Οπότε όταν επιλέγουμε τον τίτλο ενός θέματος θα πρέπει να είναι μοναδικός και να περιέχει κάποια keywords για να είμαστε σε περισσότερα αποτελέσματα.Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να έχουμε ότι όταν γράφουμε για ένα θέμα θα πρέπει αν γίνεται να το σπάμε σε μικρότερα posts.Αυτό όχι μόνο θα μας βοηθήσει να μπούμε σε περισσότερα αποτελέσματα στο Google αλλά και είναι κάτι που οι αναγνώστες μας θα το προτιμήσουν από το να έχουν να διαβάσουν ένα μεγάλο κείμενο.Αυτός είναι και ο λόγος που θα δείτε πολλά μικρά posts σε κάποια από τα δημοφιλέστερα blogs (βλέπε troktiko).

Επειδή όπως είναι φυσικό θα υπάρχουν και περίοδοι που δεν θα μπορούμε να ποστάρουμε λόγω δουλειάς ή λόγω διακοπών τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να δώσουμε για λίγο καιρό την διαχείριση σε κάποιον άλλον που εμπιστευόμαστε.Αυτό είναι κάτι που το κάνουν αρκετοί bloggers για κάποια διαστήματα που δεν μπορούν να προσέχουν το blog τους και να το ανανεώνουν.

Σύμφωνα με τα πρώτα 100 blogs του Technorati η συχνότητα ανανέωσης τους είναι στα 5-6 posts την ημέρα.Ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός των blogger πιστεύει ότι 3 post την εβδομάδα πρέπει να είναι το μικρότερο standard που θα πρέπει να θέσει ένας blogger για το blog του και 3 φορές την ημερά σαν το όριο για να αποκτήσει κάποιος αρκετά μεγάλη κίνηση.Πολλοί πάντως ακολουθούν τον κανόνα του να ποστάρουν συχνότερα από τον πιο κοντινό τους ανταγωνιστή.

Όπως και σε όλα τα εγχειρήματα στη ζωή χρειάζεται η αφοσίωση και ο ενθουσιασμός έτσι και στα blog είναι απαραίτητα συστατικά και μπορούν να κάνουν την διαφορά.   

Advertisements

11 Σχόλια to “Συμβουλές για ένα επιτυχημένο blog”

 1. Συμφωνώ με το σύνολο του άρθρου, εμπεριστατωμένο και σωστό σχεδόν σε όλα. Με ξενίζει μόνο η αναφορά σας στο τρωκτικό, που το θεωρείτε πρότυπο σαν blog, ενώ μόνο blog δεν είναι.

  Στο σημείο αυτό, αντιφάσκετε πάνω στο θέμα «Σχόλια» και τα οποία -και που πάρα πολύ σωστά- θεωρείτε αφάνταστα σημαντικά για ένα ιστολόγιο. Και αυτό, διότι αν έχετε παρατηρήσει, η ανωτέρω σελίδα «ΔΕΝ» επιτρέπει σχόλια. Άρα, δεν θεωρείται Blog, παρά είναι μια οποιαδήποτε ιστοσελίδα σαν τις χιλιάδες που υπάρχουν του είδους αυτού, που απλώς αναρτά 2000 Ρosts την εβδομάδα γράφοντας σαχλαμάρες. Διαφωνεί κανείς;
  Κατά τα άλλα πολύ καλό άρθρο.
  Την καλημέρα μου από Καναδά

  Με εκτίμηση
  και για το Α! μπε μπα Blog! Το μπινελικοδρόμιο..
  Νίκος Ράμμος (ΑΑΤΟΝ)

 2. Φίλε AATON,καταρχάς δεν θεωρώ και δεν αναφέρεται και στο παραπάνω άρθρο ότι το troktiko θεωρείται πρότυπο σαν blog και ότι όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του.Απλά το ανέφερα επειδή χρησιμοποιεί την τεχνική με τα πολλά μικρά καθημερινά post τα οποία είναι και αυτά που το βοήθησαν να αναριχηθεί (πέρα από κάποια άλλα) στα ranks του Google.

  Εξάλλου όπως σωστά αναφέρεις το troktiko δεν επιτρέπει σχόλια άρα έχει ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο διαφορετικού του blog αλλά χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα του και κάποιες τεχνικές του.

  Προσωπικά θεωρώ τα σχόλια εξίσου σημαντικά (είτε θετικά,είτε αρνητικά) καθώς βοηθάνε τον blogger να καταλάβει αν προσφέρει κάτι και επίσης σε ένα θέμα υπάρχουν πολλές απόψεις και τα σχολία βοηθάνε στο να αποκτήσει κάποιος αναγνώστης μία σφαιρική άποψη για κάποιο θέμα σε περίπτωση που τα σχόλια είναι αρκετά και εμπεριστατωμένα.

  Την καλημέρα μας στον Καναδά 🙂

 3. Αγαπητέ φίλε και συνάδελφε Blogger,
  η απάντησή σου με καλύπτει πλήρως. Το τροκτικό, χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της blogger, χωρίς να συμπεριφέρεται σαν blogger.
  Προσωπικά έχω ανοιχτά τα σχόλια ‘και’ στους ανώνυμους, αν και κάποιες φορές κόντεψα να αλάξω γνώμη, μα στο τέλος πάντα τα άφηνα ελεύθερα.
  Μπινελικοδρόμιον γάρ.

 4. Καλησπερα.
  Το κειμενο σας μου εχει δημιουργησει μερικες αποριες:

  – Τι θα πει επιτυχημενο blog; Υπαρχει άραγε ορισμος;

  – Λετε «ποσταρουμε για τους αναγνωστες μας». Διαφωνω καθετα, οριζοντια κτλ κτλ. Αυτο γινεται στη ζωη οταν προσδοκαμε οφελος απο μια ενασχοληση μας. Και τοτε αυτοματα δεν εχουμε αναγνωστες, αλλά «πελατες» κατα καποιο τροπο.
  Αν δεν κανω λαθος τα blogs ειναι μια ενασχοληση του καθενα μας οπως ειναι και πολλες άλλες.

  – Να ειναι χρησιμο στους αναγνωστες του.
  Αυτο που λετε ισχυει για τα επαγγελματικα sites και κατα τη γνωμη μου οχι για τα blogs.

  Γενικα διαφωνω με το πνευμα του κειμενου σας, το blog για τη συντριπτικη πλειοψηφια των ιστολογων ειναι διασκεδαση και μερακι. Δεν υπακουει σε κανονες τοσο αυστηρους- επαγγελματικους οπως αυτοι που γραψατε.

  (εξαιρουνται οι δημοσιογραφοι, οι οποιοι ομως κατα τη γνωμη μου δεν θα επρεπε να εχουν ανωνυμα ή ψευδωνυμα blogs)

 5. Καλησπέρα Αντώνη!

  Θα προσπαθήσω να σε διαφωτίσω με τις απορίες που έχεις όσον αφορά το περιεχόμενο του παραπάνω κειμένου.

  Επιτυχημένο blog θα πει ένα blog που έχει καταφέρει να έχει αξιόλογο περιεχόμενο (με ότι θέματα και αν ασχολείται κάποιος ακόμα και αν είναι απλώς προσωπικές απόψεις) και το συνδοιάζει με κάποιο υψηλό traffic.Δεν νομίζω ότι υπάρχει ορισμός κάπου αλλά αυτό είναι προσωπική μου άποψη για το ποιά blogs μπορούν να θεωρούνται και επιτυχημένα.Εξάλλου μπορεί η προσωπική μου άποψη να είναι και λανθασμένη.

  Τώρα όσον αφορά το ποστάρουμε για τους αναγνώστες μας να σου εξήγησω τι εννοώ ακριβώς.Αν εγώ π.χ έχω ένα blog μαγειρικής τότε θα πρέπει να δίνω στους αναγνώστες μου συνταγές μαγειρικής.Αν έχω ένα προσωπικό απλά blog που να ασχολούμαι με θέματα της καθημερινότητας μου και της ζωής γενικά τότε αν με διαβάζουν 5 αναγνώστες θα πρέπει να γράφω για την ζωή μου ή την άποψη μου για να την δημοσιοποιήσω και στους αναγνώστες μου ούτως ώστε να το συζητήσουμε μέσω σχολίων.Το blog εξάλλου για τον καθένα μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό.Εξάλλου όλοι γράφουν για να πουν κάτι που κατά βάση θα ήθελαν να το πουν δημόσια αλλά μπορεί να μην έχουν το βήμα για να το κάνουν.Δεν νομίζω πάντως κανένας να ποστάρει για τον ευατό του και μόνο.Ένας blogger προσδοκά να έχει και κάποιο κοινό αλλιώς δεν θα έλεγε τις απόψεις του δημόσια.

  Τέλος όσον αφορά την χρησιμότητα στο θέμα αναγνώστες θα διαφωνήσω ότι ισχύει μόνο για τις επαγγελματικές ιστοσελίδες και γιατί ακόμα και σε blogs που γράφουν για πολιτικά,τεχνολογικά ή και ακόμα εκφράζουν προσωπικές απόψεις για ένα θέμα μπορεί να είναι χρήσιμα στον οποιόδηποτε αναγνώστη καθώς κάτι μπορεί να πάρει από τον συγγραφέα.Μία άποψη,μία ιδέα για κάτι.Αν κάποιος επισκεφτεί μία σελίδα και του φανεί χρήσιμη σε κάτι είναι πολύ πιθανό μελλοντικά να την ξαναεπισκεφτεί.Αυτό ήθελα να πω με το παραπάνω.

  Σίγουρα ο καθένας μπορεί να έχει ένα blog και σε αυτό να έχει τους δικούς του κανόνες.Μπορεί να έχει ένα blog για διασκέδαση ή για δουλειά.Απλά πιστεύω ότι όλοι λίγο πολύ γράφουμε κάτι γιατί θέλουμε και κάποιος να μας διαβάσει.Εξάλλου σε όλα τα πράγματα στην ζωή που τα κάνουμε με μεράκι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι και επιτυχημένα καθώς το μεράκι και να γουστάρεις αυτό που κάνεις είναι η αρχή για την επιτυχία.

  Σεβαστές πάντως οι παρατηρήσεις σου και πολύ σημαντικές. 😉

 6. Φίλε Αντώνη, είπες την γνώμη σου όπως όλοι μας. Διαφωνείς μεν, μα μου άρεσε ο τρόπος γραφής σου, και ακόμη περισσότερο, το ότι «έχεις άποψη» και την εκφράζεις.
  Επέτρεψέ μου με την σειρά μου, να πώ την δική μου άποψη.

  Διαβάζω συχνά κάποιους bloggers να γράφουν (όπως στην προκειμένη περίπτωση και εσύ) πως τα blogs είναι «προσωπικά» κι ότι γράφουμε για μας και μόνο.
  Δεν συμφωνώ, ούτε το πιστεύω.
  Κάποιος που θέλει να γράφει μόνο για τον εαυτό του φίλε Αντώνη, δεν δημοσιοποιεί τα κείμενά του, μα τα κρατάει μόνο για τον εαυτό του κάπου που να μην τα διαβάζει κανείς. Δεν έχει την ανάγκη να τα δημοσιεύσει στο κάτω κάτω, οπότε τότε ναι, θα συμφωνούσα.
  Απο την στιγμή όμως που τα βγάζει σε δημόσια θέα και κριτική, γράφει «ΚΑΙ» για τους άλλους, προσδοκώντας σε κάτι.
  Αυτό το κάτι, δεν είναι υποχρεωτικό να μεταφράζεται σε υλικό κέρδος, δίχως όμως να το αποκλείεει κι όλας.

  Επίσης, η έννοια «επιτυχημένο blog» δεν είναι καθόλου λανθασμένη.
  Όπως πολύ σωστά απάντησε ο Admin, επιτυχία για ένα blog θεωρείται ο αριθμός επισκεψιμότητάς του, ο αριθμός τακτικών αναγνωστών του, ο αριθμός Follower του, τα θετικά σχόλια και η πληθώρα σχολίων του, και τέλος, το πόσο «χρήσιμο και ενδιαφέρον» το θεωρούν οι αναγνώστες του.

  Το θέμα που θίγεις σαν «επαγγελματική σελίδα/επαγγελματικό blog» δεν κατάφερα να το καταλάβω.
  Τι σημαίνει για σένα παράδειγμα, ότι αυτό το blog είναι επαγγελματικό; Ότι blogg-άρει κάποιος για να βγάλει χρήματα;
  Και οι διαφημίσεις που βάζουμε στα ιστολόγιά μας τα δήθεν «ερασιτεχνικά» για ποιό λόγο τις βάζουμε; Για να ΜΗΝ βγάλουμε κάποιο κέρδος;
  Καταλαβαίνεις τώρα γιατί μπερδεύτηκα;
  Πολλοί θα πούν πως το χρήμα δεν τους ενδιαφέρει, ούτε η δημοτικότητα, και πώς ότι κάνουν, το κάνουν για τον εαυτό τους μονάχα. Η πείρα μου στα χρόνια που ασχολούμαι, μου έδειξε άλλα, συγκεκριμένα τα εντελώς αντίθετα.

  Ευχαριστώ για το έναυσμα προς συζήτηση, άσχετα αν δεν συμφωνούν οι γνώμες μας. Το θεωρώ εποικοδομητικό διάλλογο, όπως κι αν έχει.
  Την καλησπέρα μου απο Τορόντο.
  Νικόλας

 7. Καλησπερα και παλι.

  Διαφωνω στο εξης.
  Οτι οταν γραφει καποιος ποσταρει για τους αναγνωστες του.

  Συμφωνω σε αυτο που λετε οτι γραφει ΚΑΙ για να τον διαβαζουν, ή για να μοιραστει καποιες σκεψεις του.

  Εγω δεν θεωρω επιτυχημενο καποιο που εχει μεγαλα νουμερα σε διαφορες κατηγοριες (αλλωστε Νικο το εχεις γραψει και εσυ ο ιδιος οτι τα νουμερα μπορουν να μαγειρευτουν).

  Διαβαζω καποιον επειδη μου αρεσει ο τροπος γραφης του και τα θεματα που βαζει.
  Θα σχολιασω με βαση το αν μου αρεσει ενα θεμα που βαζει.

  Προσωπικα δεν εχω counters στο blog μου, δεν με ενδιαφερει κατι τετοιο. Ουτε στο sync ειμαι, ουτε μετραω επισκεψιμοτητες και τετοια.

  Μου αρκει που ανταλλασουμε αποψεις με καποιους ανθρωπους και που μεσω των blogs εχω γνωρισει απο κοντα μερικους ανθρωπους.

  Νικολα, επαγγελματικο ειναι σιγουρα ενα blog οταν παιρνει κρατικες διαφημισεις. Ή δεν ειναι;

 8. Στην πρώτη παράγραφο, πολύ σωστά επεσήμανες το «ΚΑΙ». Εκεί βρίσκεται το μυστικό.
  Στο θέμα «Νούμερα» , ναι, μπορούν να μαγειρευτούν όπως λές, δεν αντιλέγω μα ούτε και αναιρώ αυτό που είπα, γιατί υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που δεν αλλάζουν και που είναι αξιόπιστες. Δεν είναι όμως εκεί το όλο ζητούμενο,τα νούμερα ήταν μια απο τις παραμέτρους, και που μόνο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες θα είχαν αξία.
  Χαίρομαι πραγματικά που γνώρισες αξιόλογους ανθρώπους μέσω του blog σου, και ασφαλώς υπάρχουν αμέτρητοι αξιόλογοι άνθρωποι.
  Δεν είναι όμως κι αυτό ένα είδος «κέρδους» ; Κερδίζουμε φίλους, σωστά;

  Στην τελευταία σου παράγραφο-ερώτηση, θα απαντήσω Αντώνη με το προηγούμενο μαγικό «ΚΑΙ».
  Μπορούν σίγουρα να θεωρηθούν «ΚΑΙ» αυτά που αναφέρεις σαν επαγγελματικά, μα όχι μόνον αυτά.

  Με εκτίμηση,
  Νικόλας

 9. Θα πω το εξής:

  Μπορεί τα σχόλια σου Αντώνη να είναι κέρδος για κάποιον άλλον αναγνώστη ακόμα και για μένα ίσως και ας διαφωνούμε ελαφρώς.Αυτό ήθελα να τονίσω με την έννοια κέρδος.Ο Νικόλας με έχει καλύψει σε αυτά που γράφει και πιστεύω έχει πιάσει το νόημα του κειμένου απόλυτα.

  Αντώνη δεν το πάω τόσο επαγγελματικά πάντως.Δηλαδή το ποστάρουμε και για τους αναγνώστες μας σημαίνει ότι αν π.χ. εγώ έχω 10 αναγνώστες τακτικούς αυτοί οι αναγνώστες δεν περιμένουν κάτι από μένα?Ένα post χρήσιμο ή μη αυτό είναι στον καθένα αλλά σίγουρα κάτι περιμένουν να διαβάσουν και να βρούνε για αυτό και άλλωστε ανοίγουν την σελίδα μου.Έτσι δεν συμβαίνει και με τα άλλα blogs ανεξαρτήτου περιεχομένου?Δεν πρέπει σε αυτούς που είναι τακτικοί αναγνώστες να τους τιμήσουμε όπως μας τιμούν και αυτοί με το που κάθονται και διαβάζουν με κάποιο νέο θέμα και ενδιαφέρον?

  Αυτό ήθελα να πω δεν ξέρω αν τώρα έχω γίνει λίγο περισσότερο κατανοητός.

 10. Συμφωνω με τα 2 τελευταια σας σχολια σε γενικες γραμμες.

  Να ‘στε καλα και οι δυο σας.

  Ετσι κι αλλιως σας διαβαζω και τους δυο, συνεχιστε την καλη σας προσπαθεια.

  Καλο σας βραδυ!

 11. Γνώμη μου είναι ότι οι περισσότεροι που ξεκινάνε ένα blog και λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει ο κόσμος το κάνουν περισσότερο από ανασφάλεια. Όμως υπάρχουν πολλά blogs που πραγματικά δεν ενδιαφέρονται για τους αναγνώστες. Δεν έχουν μετρητές , δεν έχουν followers . Κάνεις δεν μπορεί να πει ότι αυτά είναι αποτυχημένα επειδή δεν έχουν αναγνώστες για τον απλούστατο λόγο οτι δεν φτιάχτηκαν με σκοπό να έχουν πολλούς αναγνώστες.

  Η επιτυχία ή η αποτυχία του κάθε blog κρίνεται από τους στόχους που έχει βάλει ο ιδιοκτήτης του. Μόνο αυτός μπορεί να κρίνει αν είναι επιτυχημένο το blog του.

  Με άλλα λόγια συμφωνώ με το κείμενο αλλά πιστεύω ότι είναι συμβουλές για να μεγαλώσεις τους αναγνώστες σου όχι για ένα επιτυχημένο blog 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: