Πώς θα κρατήσουμε το σύστημα μας καθαρό από ιούς

Όλοι μας κάποια στιγμή έχει τύχει να κολλήσουμε κάποιον ιό και να φτάσουμε στο σημείο του format προκειμένου να τον βγάλουμε απόν το pc μας.Με ποιούς τρόπους όμως κολλάμε ιούς και πώς μπορούμε να τους κρατήσουμε μακριά από τον υπολογιστή μας?

Email

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους που μπορεί ένας υπολογιστής να κολλήσει ιό είναι μέσω Email.Γι’αυτό θα πρέπει να αποφεύγουμε τα spam.Πώς θα το κάνουμε αυτό?Ανοίγοντας μόνο τα email που προέρχονται από την λίστα επαφών μας και αυτά που προέρχονται από προέλευση την οποία γνωρίζουμε.Ακόμη δεν θα πρέπει να κάνουμε κλικ σε links τα οποία δεν γνωρίζουμε και προέρχονται από διευθύνσεις email άγνωστες.

USB drives

Ένας άλλος τρόπος μετάδοσης των ιών είναι μέσω των usb sticks.Γι’αυτό κάθε φορά που θέλουμε να αντιγράψουμε δεδομένα από ένα usb stick θα πρέπει πρώτα να κάνουμε ένα virus scan για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα περιέχει κάποιον ιό.Επίσης η πιο ασφαλής μέθοδος για να ανοίξουμε το usb stick μας είναι μ δεξί κλικ και άνοιγμα και όχι με διπλό κλικ.

Internet

Όπως γνωρίζουμε το Internet είναι η κύρια πηγή πολλών κακόβουλων προγραμμάτων όπως virus,worms,trojans κτλ.Οπότε θα πρέπει καθώς κάνουμε browsing στο Internet να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα στα παράθυρα pop ups.Πολλές φορές θα δούμε pop ups που θα μας λένε ότι κερδίσαμε κάποιο βραβείο ή διάφορα άλλα μηνύματα.Δεν θα πρέπει λοιπόν ποτέ να κάνουμε κλικ σε αυτά τα pop up και ακόμα αν έχουμε και κάποιον pop up blocker θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά αυτά παράθυρα.

Search engines

Σχεδόν κάθε χρήστης πλέον χρησιμοποιεί τις μηχανές αναζητήσης για να εντοπίσει ιστοσελίδες.Άρα είναι προφανές ότι στα αποτελέσματα αυτών των αναζητήσεων θα βρίσκονται και κακόβουλες ιστοσελίδες.Για να αποφύγουμε λοιπόν αυτές τις ιστοσελίδες μπορούμε να κατεβάσουμε το AVG Link Scanner το οποίο είναι ένα freeware πρόγραμμα που τσεκάρει τα links προτού εισέλθουμε στην ιστοσελίδα.

Email Attachments

Δεν θα πρέπει ποτέ να ανοίγουμε attachments από email που δεν γνωρίζουμε και πάντα θα πρέπει να κάνουμε scan στο attachment πριν το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας.

Patches

Πάντα θα πρέπει να έχουμε το λειτουργικό μας ενημερωμένο με τα τελευταία patches καθώς και ο browser που χρησιμοποιούμε να είναι η τελευταία έκδοση και να έχει ενημερωθεί με τα τελευταία fixes.Έτσι θα κλείσουμε κάποιες τρύπες στο λογισμικό μας.

Κατέβασμα αρχείων

Όταν κατεβάζουμε αρχεία από warez forums,torrents,p2p (όπως limewire κτλ) θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ειδικότερα με τα .exe αρχεία τα οποία δεν θα πρέπει να τα τρέχουμε αν δεν τα σκανάρουμε με το antivirus που διαθέτουμε.

Ιστοσελίδες με Serials και cracks

Είναι επίσης σημαντικό να μην επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες που περιέχουν warez,serials και cracks προγραμμάτων καθότι είναι βέβαιο ότι θα περιέχουν αρκετά spywares και ιούς.

MS Outlook

Πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το Outlook για να πέρνουν τα email τους.Όμως το Outlook είναι ένα πρόγραμμα ευάλωτο σε worms οπότε εκτός αν έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό antivirus.Η καλύτερη λύση πάντως είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα web based πρόγραμμα για να παίρνουμε τα email μας όπως hotmail,yahoo κτλ. 

Antivirus

Όσο πιο ενημερωμένο είναι ένα antivirus τόσο πιο καλύτερη ασφάλεια θα μας παρέχει.Επίσης θα πρέπει να κάνουμε και το λεγόμενο full system scan κατά διαστήματα.Ακόμη τα περισσότερα antivirus πλέον παρέχουν προστασία σε πραγματικό χρόνο αυτόματα και θα πρέπει αυτήν η δυνατότητα να είναι ενεργοποιημένη.

Antispyware

Εκτός από το antivirus θα χρειαστούμε και ένα καλό antispyware (ms antispyware,spybot) προκειμένου να έχουμε προστασία από τα spyware και malware.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: